Петкова: Искаме България да стане независима при доставките на газ

Петкова: Искаме България да стане независима при доставките на газ
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    30.04.2019
  • Сподели:

емата за втечнения газ е важна за България и региона.  Страната ни все още е зависима от един доставчик на газ и  затова усилията ни са България да стане независима при доставките. Това мнение изказа министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на участие в международен форум "Отключване на бизнес потенциала на източноевропейските газови пазари - конкуренция,  алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация. Случаят LNG".

Организатори са Институтът за енергийни изследвания във Вашингтон и  Центърът за балкански и черноморски изследвания.

„Най-важен е проектът за интерконектора между България и Гърция, който ще даде сигурност в целия регион, посочи Петкова, цитирана от БТА, и допълни, че правителството има воля за изграждането либерализиран пазар. Страните в региона не успяха да изградят инфраструктура за доставка по различни маршрути, но сега този проблем може да бъде решен и регионът да тръгне в друга посока, отбеляза Петкова.

Друг важен проект е връзката между България и Сърбия, който трябва да е факт след няколко години. След реализирането на тези и други проекти, България ще стане средище на потоци както от север, така и от юг, посочи Петкова. До края на годината се очаква да заработи и платформа за търговия с природен газ.

През последната година Турция намали вноса си на руски газ с около 60 процента и днес има шест нови терминала за втечнен газ, които се изграждат, каза Алекс Алексиев от Центъра за черноморски изследвания. В нашия регион има значително развитие по отношение на LNG. Новият терминал в Александруполис ще ни даде достъп до втечнен газ, посочи Алексиев.

По статията работи: Бойчо Попов

Станете почитател на Класа