CEZ започва паралелни преговори и с India Power за българския си бизнес

CEZ започва паралелни преговори и с India Power за българския си бизнес
  • Автор:  Бойчо Попов investor.bg
  • Дата:  
    04.12.2018
  • Сподели:

Чешкият енергиен концерн CEZ стартира официално преговори за продажбата на българските си активи и с кандидата, класиран на второ място в надпреварата – India Power, който също потвърди преди време интереса си към бизнеса на чехите в страната ни.

 

CEZ започва паралелни преговори и с India Power за българския си бизнес

 

В официален документ до регулаторите от понеделник чешката публична компания припомня, че срокът, определен на класираната на първо място „Инерком“ за изпълняване на условията, предхождащи покупката на българските активи на ЧЕЗ, изтече на 30 ноември 2018 г. Въпреки че предходните условия все още не са изпълнени и че споразумението за покупката на дялове с българската компания остава в сила, чешката компания започва паралелни преговори с India Power.

Припомняме, че КЗК забрани сделката на "Инерком" за активите на ЧЕЗ България поради опасения от концентрация, тъй като и двете фирми притежават соларни паркове. "Инерком" обжалва във Върховния административен съд, а делото беше насрочено за месец май 2019 г. При обявяването на решението на КЗК чешките медии коментираха, че ако сделката с "Инерком" пропадне, CEZ Group може да се обърне към другите кандидати, които наддаваха за активите на дружеството в България.

Договорът между двете компании предизвика сериозни дискусии, като дори специална комисия към Народното събрание анализираше детайлите. Вниманието беше насочено към финансирането на покупката и възможността "Инерком България" да управлява мрежата на ЧЕЗ България адекватно.

Анкетната комисия приключи работата си с препоръка правителството цялостно да анализира процеса на приватизация в енергийния сектор.

Междувременно Гинка Върбакова започна поетапно да излиза от бизнеса със соларни паркове.

Прочетена 1145 пъти

Станете почитател на Класа