Отказът на Китай от внос на петрол от САЩ променя световните потоци за доставки

Отказът на Китай от внос на петрол от САЩ променя световните потоци за доставки
  • Автор:  Олег Мироненко Поглед Инфо
  • Дата:  
    18.10.2018
  • Сподели:

Обемите на износ на американския петрол в Китай от месец на месец се снижават на фона на търговската война, в която се оказват замесени Пекин и Вашингтон. Това доведе до там, че започнаха да се променят световните търговски потоци за доставка, а петролните доставчици в САЩ се активизираха да търсят нови пазари за продукцията си.

Първата половина на тази година Китай бе най-големият вносител на петрол от САЩ, но още през август обемите на доставките се снижиха значително – по-точно на практика паднаха до нулата, констатира The Wall Street Journal. А през септември Китай получи много незначителен обем американски петрол – едва 30 хил. барела дневно, докато между януари и юли този показател бе в размер на 350 хил. барела.

Затова износителите от САЩ започнаха активно да търсят нови пазари за износ, при това общият обем на износ на американски петрол не се е снижил особено, а на практика си остава същият.

 

 

В момента Русия и Саудитска Арабия компенсират американския дял в Китай, а американските производители започнаха да изтласкват другите производители на петрол, отнемайки им предишните пазари.

Днес Пекин все още не е повишил митата за американското „черно злато”, макар и по отношение на американския втечнен природен газ те вече започнаха да действат.

Действията на Китай нанасят сериозен удар по основните постижения на американската администрация на президента Доналд Тръмп, който обяви доминирането на САЩ на световния енергиен пазар. Към такова мнение се придържа и Джейсън Бордоф, директор на Центъра за световни енергийни политики към Колумбийския университет.

Не трябва да се отказват от прагматизъм и китайските компании, които също се стремят да снижат рисковете на фона на влошаващия се търговски конфликт със САЩ.

„Петролът се транспортира от САЩ в Китай за 45 дни, а не бих искал да разбера, че купеният петрол сега се отнася към санкционните стоки едва след доставката му”, споделя опасенията си Ейли Майерс Яфе от Съвета по международни отношения във Вашингтон.

В момента към Китай от САЩ се движи само един превозващ петролен танкер. Той ще пристигне в пристанище Нинбо едва в края на ноември. В крайна сметка такива са данните, споделяни от компанията „Вортекса”, следяща предвижването на корабите с петрол. Практически целият износ на петрол от САЩ в момента е замръзнал.

Затова американският дял на китайски пазар започнаха да го заемат други производители – разбира се, те искат да се „закотвят” там не за един ден.

Така компанията „Кеплер”, която следи преместването на танкерите, съобщава, че ежедневният износ на „черно злато” от Саудитска Арабия в КНР през август се е увеличил с 258 хил. барела, а износът от Русия към Китай – примерно с 200 хил.

Но американските износители намират все нови потребители.

В резултат на шистовата революция американският добив на петрол се е увеличил. Според данните на Управлението за енергийна информация (EIA) на Министерството на енергетиката, през октомври добивът на петрол разбива своя минал исторически рекорд – ще се добиват 11,2 милиона барела дневно. А износът на „черно злато” от САЩ, според EIA вече са около 2,6 милиона барела на денонощие, докато преди няколко години, в края на 2015 г., този показател бе забележимо по-скромен – 500 хил. барела на денонощие. Основните обеми на износа отиват в Индия, Хонконг, Австралия и Дания. През 2017 г. дори Грузия, която традиционно купува руски и азербайджански петрол, купува американски.

Според Майк Мирз от компанията Magellan Midstream Partners, собственик на тръбопроводи, петролохранилища и морски терминали, нежеланието на Пекин да внася американски петрол изобщо не означава, че ще има намаляване на търсенето.

„Износът на американски петрол в Европа и Латинска Америка” ще се увеличи, сочи той.

Според информацията на „Кеплер” през септември износът на петрол от САЩ в Европа се е увеличил с 41 хил. барела на денонощие, при това може да се говори за устойчив ръст, защото той продължава вече четвърти пореден месец. Американските доставки растат и в Азия – Тайван, Индия и някои други страни.

Американските производители изглежда засега никак не се притесняват, че обемите в Китай са катастрофално ниски – те смятат, че ако не китайците, все някой друг ще купи суровината.

Освен това към 2020 г. американските петролодобивни компании могат да получат сериозна изгода от влизането в сила на по-строгите международни стандарти, ограничаващи допустимия дял от сярата в горивото. Никой не спори, че делът на сярата в американския петрол е по-ниска, отколкото в тази в другите райони като Русия или Саудитска Арабия.

Но проблемът възниква от, може би, неочаквана страна: падението на обема на покупките на Китай на американски петрол вече започна да оказва негативно влияние на целия сектор с корабните превози, който не получава печалби, защото има значително по-малко продължителни превози на петрол от САЩ към Китай. Сега петролът се транспортира по по-кратки маршрути – например в страните от Карибския басейн, към Южна, Северна и Централна Америка.

 

Превод: В.Сергеев

Станете почитател на Класа