САЩ и Япония ще преговарят

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и японският премиер Шиндзо Абе се договориха да проведат двустранни разговори с цел постигане на търговско споразумение, посочи в сряда вечерта най-висшият търговски преговарящ от американската администрация, съобщава „Уолстрийт джърнъл".

След среща на двамата лидери в кулоарите на годишното заседание на ООН в Ню Йорк, търговският представител на САЩ Робърт Лайтизер заяви пред репортери, че двете страни ще започнат да обсъждат по-малко спорните теми, което би могло да доведе като най-скорошен резултат намаляване на търговските бариери.

„Уолстрийт джърнъл" отбеляза, че от коментарите на Лайтизер не става ясно, дали двете страни ще преговарят за официален, широкообхватен двустранен договор за свободна търговия, или за нещо по-скромно, което ще се съсредоточи върху конкретни сектори и конкретни регулации.

Трябва да се има предвид, че Япония се противопоставя на постигането на двустранен пакт и вместо това се опитва да убеди Доналд Тръмп да се присъедини към търговското споразумение за транстихоокеанско партньорство (ТPP), което беше договорено с бившия президент Барака Обама и включи като двете страни, така и още десет други държави. Тръмп обаче изтегли САЩ от TIPP още в началото на своя управленски мандат, заявявайки, че предпочита договарянето на двустранни търговски сделки.

Станете почитател на Класа