Китай търси подкрепа за санкции срещу САЩ

Китай търси подкрепа за санкции срещу САЩ
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    12.09.2018
  • Сподели:

През следващата седмица Китай ще поиска от Световната търговска организация (СТО) разрешение да наложи санкции на Съединените щати заради неспазването от страна на Вашингтон на решение по спор за американски антидъмпингови мита, съобщава Ройтерс, визирайки информация за дневния ред на СТО и за насрочено заседание на важната международна институция.

Искането вероятно ще доведе до години на по-нататъшни правни спорове между Пекин и Вашингтон относно самите санкции и техния размер.

Трябва да се има предвид, че Китай започна този спор през 2013-а година, оплаквайки се от антидъмпинговите мита в САЩ за няколко индустрии, включително машини и електроника, лека промишленост, метали и минерали, чиято годишна експортна стойност е за 8,4 млрд. долара. През 2016-а година Пекин спечели този спор в СТО, като решението бе потвърдено при обжалване през миналата година.

Делото се отнася до начина, по който Министерството на търговията на САЩ изчислява размера на „дъмпинга" – китайският износ, чиято цена е подбита от американските стоки на американския пазар.

Американският изчислителен метод, известен като „зануляване", има за цел да повиши нивото на антидъмпинговите мита за вноса в САЩ за чуждестранни производители и беше многократно обявен за незаконен в редица търговски спорове, които бяха решавани в рамките на СТО.

Именно поредицата от загубени дела дадоха основание на американския президент Доналд Тръмп да нападне Световната търговска организация и да настоява тя да се реформира. През миналата седмица дори обяви, че „САЩ могат да се оттеглят от СТО, ако организацията не се реформира".

През миналия месец Китай заяви пред СТО, че срокът за Съединените щати да изпълни взетото от организацията решение е изтекъл на 22-ри август. В тази връзка Световната търговска организация публикува във вторник своята програма, отнасящата се за срещи на нейния орган, отговарящ за уреждане на подобни търговски спорове. Според тази програма Китай е поискал от СТО на 21-ви септември да бъде разгледан въпросът за налагане на санкции спрямо САЩ.

Информацията може да подсили опасенията за допълнителна ескалация на търговската война между САЩ и Китай.

Прочетена 587 пъти

Станете почитател на Класа