Скритото състояние на Amazon: родителите на Джеф Безос

Скритото състояние на Amazon: родителите на Джеф Безос
  • Автор:  investor.bg
  • Дата:  
    05.08.2018
  • Сподели:

Това може би е най-успешната рискова инвестиция на всички времена.

През 1995 г. Джаки и Майк Безос влагат 245 573 долара в новия уебсайт за електронна търговия на сина им, сочи проспект от две години след този случай. Това е голям залог, посочва по време на събитие през 2015 г. Майк Безос, доведеният баща на основателя на Amazon.com Джеф Безос, цитиран от Bloomberg.

“Искам да знаете колко рисковано е това, защото искам да се прибирам за Деня на благодарността и не желая да сте ми ядосани“, казал младият Безос на родителите си през 1995 г.

Днес вероятно го посрещат с допълнителна порция пуешко.

Едно първично публично предлагане и три сплита на акции по-късно делът на родителите му в Amazon можеше да струва близо 30 млрд. долара. Това щеше да ги направи по-заможни от съоснователя на Microsoft Пол Алън, 30-ия по богатство човек в света според Bloomberg Billionaires Index.

Притежанията на родителите на Безос не са разкривани от края на 1999 г. Въпреки че не е ясно колко точно притежават все още, продължаващите дарения на акции на Amazon към тяхната благотворителна фондация предполагат, че те все още имат добър дял от втората компания в света по пазарна стойност.

е са дарили 595 027 акции на Bezos Family Foundation от 2001 до 2016 г., сочат документи, достъпни в GuideStar, която събира данни за неправителствени организации. 25-те хил. акции, които дариха през 2016 г., струваха около 20 млн. долара по това време. Самата фондация се фокусира върху образованието на млади хора.

Ако не бяха продали или дарили нищо, родителите на Безос щяха да притежавато около 16,6 млн. акции, или 3,4% дял от фирмата, което щеше да ги направи вторите най-големи индивидуални акционери след сина им.

Т

Прочетена 458 пъти

Станете почитател на Класа