Фед ще продължи да покачва лихвите

Фед ще продължи да покачва лихвите
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    07.07.2018
  • Сподели:

На срещата си в началото на юни членовете на Федералния резерв на САЩ изразиха загриженост от ескалацията на търговски спорове, но не показаха, че имат намерение да спрат плановете си за по-нататъшни повишения на лихвените ставки, показва стенограма от последното редовно заседание на централната банка, публикувана в четвъртък вечерта.

Според протоколите от това заседание редица централни банкери са предположили, че има засилване на низходящите рискове пред икономиката на САЩ в резултат на търговската политика. В същото време бизнес лидери са изразили пред Фед загрижеността относно търговската политика, като са посочили, че притесненията им са довели до оттегляне от плановете им за капиталови разходи.

На срещата през юни Фед повиши федералната фондова лихва с четвърт процентни пункта до диапазон между 1,75% и 2,00%. Членовете на централната банка също така прогнозираха четирикратно увеличение на лихвите за цялата 2018-а година в сравнение с техните прогнози през март за трикратно повишение и предвидиха още три увеличения на федералната фондова лихва през 2019-а година.

Въпреки притесненията по отношение на търговията, мнозинството представители на Фед продължават да подкрепят политиката на по-нататъшни „постепенни" увеличения на лихвите и достигане на лихвената ставка „до или малко над" нейното дългосрочно неутрално ниво през 2019-а или 2020-а година.

Според тях федералният лихвен процент може да достигне или да надхвърли оценката на Фед за „неутрално" ниво още през следващата година. Това е нивото на лихвения процент, което нито ще стимулира, нито ще води до забавяне на икономическия растеж.

Прочетена 299 пъти

Станете почитател на Класа