НЗОК очаква близо 100 млн. дефицит

НЗОК очаква близо 100 млн. дефицит
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    06.06.2018
  • Сподели:

Близо 100 милиона лева дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна каса за лекарства за домашно лечение и злокачествени заболявания се очаква до края на годината. Това съобщи д-р Галя Кондева, директор на дирекция „Лекарствени продукти", на семинар във Велинград за новите моменти в Националния рамков договор за тази година.

„Ръстът в разходите в бюджета на Здравната каса е за скъпоструващи медикаменти, сред които са тези за хепатит С и за злокачествени заболявания", посочи д-р Галя Кондева:

„Дефицитът, който очакваме след приспадане на отстъпките, които сме договорили с всички притежатели на разрешение за употреба, е между 80 и 100 милиона лева".

33 000 са пациентите с онкозаболявания у нас. 1100 са тези с хепатит С. От тази година Фондът заплаща и 30 нови молекули. Анализът сочи, че 75% от бюджета отива за така наречената „таргетна терапия" и само 25% за стандартната терапия в онкологията. Затова се прилага строг контрол:

„Тези пациенти се подобряват, удължава се тяхната преживяемост, но това е една много скъпа терапия и не можем на този етап да я ограничим, въпреки че работим усилено в посока на създаване на мерки най-подходящата терапия да отиде при подходящия пациент. Всички тези терапии са свързани с наличието на определени генетични маркери и когато пациентът има тези маркери, тази терапия е подходящата за него".

Касата заплаща и 282 милиона лева за онколекарства в болничната помощ извън стойността на клиничната пътека.

Прочетена 329 пъти