Покачване на биткоин

Покачване на биткоин
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    13.04.2018
  • Сподели:

След няколко седмици на вяла търговия в нива около и под 7000 щатски долара, водещата криптовалута поскъпна в четвъртък с близо 16%, нараствайки дори за кратко над 8000 долара.

В началото на днешната търговия биткойнът се търгуваше около 6770 нивото и сякаш нищо не предвещаваше драматичният ръст с над 1250 долара в рамките на по-малко от 30 минути, който стана факт в ранния следобед.

Основната дигитална валута се изстреля до 8055 долара преди да върне назад към 7700 нивото, но все още с ръст от близо 12% в рамките на днешната търговия. Това движение може да се окаже най-здравото ценово колебание на биткойна от 6-и февруари насам, когато водещата криптовалута удари дъно около 5948 долара преди да приключи търговията около 7700 долара.

Участниците на пазарите на криптовалути все още не могат да дадат напълно смислено обяснение на днешното мащабно възходящо рали на биткойна и на останалтие криптовалути.

Агенция Блумберг цитира Томас Лий – анализатор от Fundstrat Global Advisors LLC, който посочва, че причина за драматичното поскъпване е комбинацията от няколко фактора: плановете на голямата банка Santander за базирана на блокчейн технолoгията апликация за осъществяване на плащания, приклюващи продажби от страна на американски инвеститорите, които бяха свързани с плащането на данъци, както и факта, че редица спекуланти бяха заложили „къси позиции" (бяха продали биткойни „на зелено") и след започналото по-рано днес поскъпване на основната криптовалута бяха принудени да покрият тези къси позиции (да закупят обратно продадените от тях биткойни).

През последните дни се заговори, че инвеститори от САЩ бяха принудени да продават част от притежаваните от тях криптовалута, за да платят данъците си за 2017-а година, когато те изкараха много добри пари от рязкото поскъпване на биткойна. Крайният ден за плащането на такси и данъци обаче вече наближава – 16-и април, понеделник, което би трябвало да отслаби натиска от продажби.

Междувременно Джефри Ван де Леемпут – анализатор от Cryptocampus, отбеляза: „За пръв път на пазара се появиха сериозни пари. Преди няколко дни помогнах за осъществяването на транзакция на 200 хиляди биткойна за китайски купувачи. Джорд Сорос също настъпва на пазарите на криптовалута, което предполага, че ще видим началото на истинския ценови балон".

Трябва да се има предвид, че инвеститорът-милиардер Джордж Сорос, който през януари определи дигиталните валути като изкуствен ценови балон, обяви през миналата седмица, че е оторизирал семейния си инвестиционен фонд за 26 млрд. долара да започне да търгува и с дигитални валути.

Внезапното рязко поскъпване на биткойна допринесе за подем и при останалите криптовалути. Етериумът нараства с 11,8% към 470 долара, биткойн кеш – с 9,3% към 714 долара, а лайткойн – с едва 6,2% към 122 долара.

Фючърсите на биткойн, търгувани на двете борси в Чикаго също нарастват здраво, като априлските фючърсни контракти на борсата Cboe се повишават с 11,56% към 7710 долара, а тези на CME Group – с 11,92% към 7725 долара.

Прочетена 326 пъти