България подкрепи Полша

България подкрепи Полша
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    11.01.2018
  • Сподели:

България се присъединява към Полша при обжалването на решението на ЕК относно емисионните нива от топлоелектрическите централи, съобщиха от Министерството на енергетиката.
На днешното си заседание Министерският съвет прие решение страната ни да подкрепи Полша при обжалване решението на ЕК относно емисионните нива от топлоелектрическите централи. За това е информирал министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на заседанието на Браншовия съвет за тристранно сътрудничество по въгледобив, енергоресурси и минно строителство, допълниха от енергийното министерство. В него са участвали представители на браншовите организации на Конфедерацията на независимите синдикати в България, Конфедерацията на труда "Подкрепа", Българската минно-геоложка камара, Българския енергиен холдинг, Министерството на околната среда и водите, въгледобивни предприятия и топлоелектрически централи, уточниха от МЕ.
На 31 юли 2017 г. Европейската комисия определи какви нива на емисиите трябва да покрият въглищните централи в ЕС, за да отговарят на приетия през април 2017 регламент за най-добрите налични техники и да продължат работата си. Новите по-строги норми касаят емисиите на серен диоксид, азотни оксиди и живак. България е една от държавите, които са най-сериозно засегнати от новите правила. Ако не отговарят на новите условия, операторите на въглищните централи трябва или да поискат дерогация /изключение/ от тях, доказвайки, че разходите им за екологизация многократно ще надвишат ползите за околната среда, или да спрат работа, припомниха от енергийното министерство.
Министър Петкова е подчертала, че позицията на българското правителство е ясно изразена - страната ни е гласувала против референтния документ. Налице е и политически консенсус по темата. "Ще положим всички усилия за защита на въгледобивните предприятия и големите горивни инсталации. Топлоелектрическите централи са от стратегическо значение за българската енергетиката, тъй като произвеждат над 40 на сто от енергията. След днешното решение на Министерския съвет страната ни ще консолидира позицията си с тази на Полша и ще предприеме общ подход при следващи действия", е казала Теменужка Петкова.
Представителите на синдикалните организации и на топлоелектрическите централи са оценили положително съвместната работа в рамките на сформираното в МЕ Координационно звено, което съдейства при изготвяне на документите за кандидатстване за получаване на дерогация, се казва още в съобщението.

Прочетена 345 пъти