Без руски газ няма как да бъде реализирана концепцията за газов хъб на територията на България

Без руски газ няма как да бъде реализирана концепцията за газов хъб на територията на България
  • Автор:  Classa.bg**
  • Дата:  
    12.11.2017
  • Сподели:

Без руския газ няма как да бъде реализирана концепцията за газоразпределителен центъра на територията на България. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

 

Министър Теменужка Петкова: Без руски газ няма как да бъде реализирана концепцията за газов хъб на територията на България

 

„Този проект се ползва с безрезервната подкрепа на Европейската комисия, ние получихме и финансиране, на базата на което в момента се извършва обществена поръчка с избор на изпълнител, който да изготви предпроектното проучване за проекта“, разясни тя.

 

 

 По думите й реализацията му ще бъде много важна и приоритетна не само за нас, а и за Европейския съюз.

 

На въпрос дали реализирането на газовия хъб „Балкан“ би ударило по руските интереси тя отговори: „Русия снабдява 42% от природния газ за Европа. Така че без руския газа няма как да бъде реализирана концепцията за газоразпределителен центъра на територията на България. Но за да бъде реализиран такъв хъб, трябва да са на лице поне три различни източника. И ние работим именно в тази посока“.

 

Министър Петкова подчерта, че проектът ще се реализира изцяло при спазването на европейското законодателство.

 

По думите й диверсификацията на източниците и маршрутите на природен газ ще даде повече опции и по-конкуренти цени за страната ни.

Прочетена 443 пъти