България насърчава сериозните инвеститори

България насърчава сериозните инвеститори
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    10.11.2017
  • Сподели:

България е готова да насърчи инвестициите в проекти, който имат добавена стойност за българската икономика и за развитието на обществото. Това заяви президентът Румен Радев, който разговаря днес на "Дондуков" 2 с представители на Американско-Централноевропейската бизнес асоциация (АСЕBA), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
В първата за изминалите 14 години мисия на АСЕBA в България участват едни от най-големите компании от САЩ в сферата на информационните технологии, отбранителната индустрия, земеделието и производството на храни, се отбелязва в съобщението.
На срещата президентът е подчертал преимуществата на страната ни като част от общия пазар на ЕС, ключовото разположение в Югоизточна Европа, изграждащите се енергийни и транспортни коридори, свързващи ни със съседните региони, атрактивното данъчно облагане и квалифицираната работна ръка. Държавният глава е откроил също стратегическото партньорство на България и САЩ в сферата на сигурността и отбраната, в борбата срещу тероризма и в правосъдието, и е призовал за увеличаване на нивото на икономическия и инвестиционния обмен между двете държави.
"Премахването на визовите ограничения за българските граждани, пътуващи в САЩ, е фактор, който несъмнено ще улесни комуникацията между бизнеса и ще допринесе за увеличаването на търговския обмен", е подчертал Румен Радев. Държавният глава е добавил, че страната ни изгражда редица икономически зони и през последните години се утвърждава като център за развитие на информационните технологии в нашия регион, което е добра предпоставка за привличането на повече образовани млади хора.
Представителите на бизнеса са посочили, че редица компании от САЩ са инвестирали в България и техният успех е пример за повече американски фирми да изберат страната ни за установяване на производствени мощности, за технологичен обмен и търговия. Представени са били и идеи за модернизация на Въоръжените сили на България, за сътрудничество във фармацевтичната промишленост, земеделието.

Прочетена 311 пъти