По-ниски добиви от пролетните култури

По-ниски добиви от пролетните култури
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    10.09.2017
  • Сподели:

По-ниски добиви от пролетните култури, в сравнение с предходната стопанска година, получават земеделските стопани в област Добрич, съобщи Веселин Овчаров, старши експерт в дирекция "Аграрно развитие" в Областната дирекция "Земеделие". Причина за това са недостатъчните валежи през последните месеци, посочи той.
В областта, която е сред най-големите износители на маслодайно семе в страната, са ожънати масиви от 270 хиляди декара слънчоглед, което е близо 33 на сто от засетите. Средният добив е 232 килограма от декар, при 270 килограма от декар през миналата година. Най-високи добиви получават стопаните в община Балчик.
Започна прибирането на царевицата в част от общините в област Добрич. Фермерите от общините Балчик, Генерал Тошево и Каварна са пожънали общо 39 500 декара, което е над 4 на сто от площите с фуражната култура в областта. Добивите варират между 405 и 640 килограма от декар, като средният е 518 килограма от декар.
В региона, който е сред основните производители на фуражно зърно, полетата с царевица надхвърлят 939 000 декара. През миналата стопанска година производството на фуражно зърно достигна 544 килограма от декар.

Прочетена 323 пъти