Драстично увеличение на такса смет

Драстично увеличение на такса смет
  • Автор:  classa
  • Дата:  
    08.09.2017
  • Сподели:

Очаква се драстично увеличение на такса смет за домакинствата, след като на първо четене парламентарната бюджетна комисия прие промени в Закона за местните данъци и такси. Новите правила предвиждат "замърсителят да плаща". В момента бизнесът плаща 70% от разходите за смет, а битовите потребители - 30 на сто. С промените съотношението ще се промени. Не е изключено на места таксата за бита да скочи над два пъти.
"Предвижда се справедливо определяне на битовите отпадъци - на база генерирани количества. На принципа "замърсителят плаща", обясни Бойко Атанасов - зам.-министър на финансите.
Проектът предвижда общините да избират между 3 варианта за изчисляване на таксата - на база брой живеещи на адрес, на база вместимост на съдовете или на база генерирани отпадъци със специални торбички.
Според сдружението на общините обаче тези правила са трудно приложими, създават риск от нерегламентирани сметища, а в някои общини като София например може да доведе до драстичен скок на битовата такса смет за отделни домакинства.
Красимир Живков, зам.-министър на околната среда и водите, заяви, че така ще има ръст на разделното събиране, а до 2020 г. 50% от отпадъка трябва да може да се рециклира.
Проектът не предвижда преходен период, а въвеждането на новите правила ще стане от 2019 г. Общините искат повече време, за да не се стигне до срив в приходите им.

Прочетена 371 пъти