Гълф Таймс: България се надява на катарски втечнен газ

Гълф Таймс: България се надява на катарски втечнен газ
  • Автор: 
  • Дата:  
    29.01.2014
  • Сподели:

България очаква да подпише споразумение с Катар за доставката на втечнен природен газ /ВПГ/, както и катарски инвестиции за изграждането на голям терминал за ВПГ в Гърция, който ще позволи да се диверсифицират доставките на "синьо гориво" за балканските страни.

"Обсъдихме тези въпроси с Катар и сме доволни от резултатите от разговорите с катарското ръководство", заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в интервю за излизащия в Доха вестник "Гълф Таймс".

Той заяви, че предлаганият терминал за регазификация на ВПГ ще осигури "необходимата сигурност на доставките" на природен газ за България.

Ако Катар инвестира в терминала за ВПГ, емирството ще получи обширен пазар, тъй като много балкански страни, като Сърбия, Македония, Косово и Албания ще могат да се снабдяват с катарски газ, подчерта министър Стойнев. Той отбеляза, че в момента в Европа се изграждат интеконекторни връзки, които ще позволят на катарския газ да достигне дори до Прибалтийските страни.

България проявява интерес и от участие в проектите, свързани с провеждането на Световното първенство по футбол в Доха през 2022, заяви министърът на икономиката и енергетиката. Той също така е призовал Катар да открие директна въздушна линия между Доха и София. "В момента "Катар Еъруейз " лети до София, спирайки първо в Букурещ", уточни Стойнев.

Българският министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пристигна на посещение в богатото на природен газ емирство в Персийския залив. Той се срещна и разговаря с министър-председателя и вътрешен министър Шейх Абдула бин Насер бин Халифа ал-Тани. Двамата обсъдиха двустранните отношения и начините за тяхното подобряване, съобщава "Гълф Таймс". По-късно министър Стойнев се срещна и със своя катарски колега д-р Мохамед бин Салех ал-Сада, с когото обсъдиха въпроси от взаимен интерес. /БГНЕС

Прочетена 673 пъти

Станете почитател на Класа